Az egészségügyben egyedülálló magyar fejlesztés, a 4D Anatomy 4 dimenziós anatómiai térképe elsőként a Semmelweis Egyetem hallgatói számára lesz elérhető.

Kimagasló szakmai sikerrel debütált tavaly Magyarországon a 4D Anatomy LLC terméke, az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép. A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött egyedülálló találmány világszerte óriási sikert aratott, és az idei évtől kezdve a Semmelweis Egyetem tananyagába is beépül.

A 4D Anatomy kizárólag hazai tudásbázisra épülő programja az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszok helyett egy merőben más, műtéti helyzetet szimuláló élményt nyújt a felhasználóknak, nagymértékben megkönnyítve ezzel a tanulási, képzési folyamatokat. A termék az emberi fej és a nyak anatómiáját mutatja be korszakalkotó technikai megoldások révén, egyedülálló precizitással és soha nem látott részletgazdagsággal.

Az elmúlt egy év során elkészült a software térhatású verziója is, amellyel immár 3D televízió készülékeken is tanulmányozható az emberi test.

2011. év végén a Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány 198 millióforint támogatást nyert az ’Unikális patológiai preparátumok 4 dimenziós megjelenítése és interaktív tananyagok fejlesztése’ című, TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0074 számú projektje.

A projekt célja, hogy létrehozzon és alkalmazzon egy olyan e-learning tananyagot, illetve kapcsolódó oktatási módszertant, mely lehetővé teszi a patológiai esetek interaktív térhatású megjelenítését, továbbá egyszerre mutatja be azokat az orvostudomány minden releváns szakterületének nézőpontjából. A 4D Anatomy közreműködésével lehetőség nyílik egy „state of the art” technológiára épülő, a világon egyedülálló oktatóeszköz kifejlesztésére, melynek jelentősége kiemelkedő a ritka, boncteremben kevésbé bemutatható patológiai eseteknél, de ugyanakkor bármely témánál fontos szerepet tölthet be az ismeretek önálló elsajátításában.

„A projekt eredményeként a távoktatást/-tanulást (e-learning) is lehetővé tevő, új, ún. 4D-technikával megjelenítendő készítmények körét a Semmelweis Egyetem II.sz.

SajóközleményPatológiai Intézetének patológiai múzeumából válogattuk. A preparátumok a különleges tartósítási eljárásnak köszönhetően szárazak, közvetlenül kézbe vehetők, körbevizsgálhatók. A „4D”-technika alkalmazásával pedig ez a körbejárhatóság immár a világhálón is lehetséges lesz. A tény pedig, hogy mindezt egy magyar találmány teszi lehetővé, tovább hirdeti a magyar elme leleményességét, rátermettségét szerte a világon.” – mondta el Dr. Glasz Tibor a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének docense.

A projekt egy folyamat kezdete, melynek keretében 20 patológiai esetet dolgoznak fel, támaszkodva a II. Sz. Patológiai Intézetben évek alatt nagy gondossággal elkészített unikális patológiai preparátumokra.

„2011-ben a 4D Anatomy felkérést kapott, hogy részt vegyen Szent László koponya ereklyéjének vizsgálatában a Dr. Patonay Lajos a Semmelweis Egyetem anatómusa által vezetett kutatócsoport részeként. A komplex vizsgálat tudományos célja az volt, hogy felmérjük a koponyaereklye állapotát, és a megfelelő adatok összefoglalását követően elkészülhessen egy esetleges arcrekonstrukció. Két napra rendelkezésünkre állt a koponya és sikerült annak minden részét a 4D technológiával beszkennelni, így most már bármikor számítógépes felületen is szemrevételezhető, tanulmányozható ez a ritka lelet. A tavalyi év másik nagy eredményeként jegyezhető, hogy a 4D Anatomy szoftvernek elkészült a térhatású, sztereoszkópiás verziója, melyet jelen projektnyitó rendezvény keretében is bemutattunk” –mondta el Balogh Attila idegsebész, a 4D Anatomy alapítója.

További információ

Balogh Attila MD

4D Anatomy LLC

+36 30/914 4915

abalogh@4danatomy.com

Szuchy Zsuzsanna

Semmelweis Egyetem – PR munkatárs

+ 36 20/663 2054

szuchy.zsuzsanna@semmelweis-univ.hu